Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2018 14:02 - Странен и различен берберски катинар донесен от Магреб.
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 3586 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 01.07.2018 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Едно от любимите ми занимания по време на многобройните ми пътуванията из Мароко е да посещавам стари, скрити от нарастващия туризъм дюкяни, отдалечени от Цивилизацията, с изложени в тях автентични прашни бижута, накити, фигури и инструменти, направени на ръка и използвани от берберите – най-старото и основно население в Магреб до пристигането на арабите. Някои от тези фрагменти са донесени от номади произхождащи от далечни земи, които минавайки през селцата правят „trueque (бартер), заменяйки ръчно издялани предмети с друг вид стока или провизии. Номадите, които обитават пустинните райони, се занимават с животновъдство, търсейки пасища за своите стада от камили, кози и овце - намиращи се последните в по-хладните райони близо до планините. Това е фактор, определящ тяхното занаятчийство нужно за препитанието им – фигури и предмети издялани от кости на животни, вълнени килими изтъкани с вертикална техника от жените, занимаващи се с домакинството и отглеждането на децата, някъде далече в пустинните зони, докато мъжът броди в търсенето на пасища за стадото.
image
Фосилите и полускъпоценните камъни, намиращи се в зоната на Сахара, също се обработват ръчно под формата на предмети накити, амулети или талисмани в които те усилено вярват.
image

image
Другия вид берберски занаят е на тези, които са установени в даден район и се занимават предимно със селското стопанство (Sedentarios). Той определя използването на материали, които земята им предлага. Глината например е добър източник за керамичната изработка, съществуваща от преди хиляди години. Дървото дава възможност за ръчно издялани фигури, предмети, врати, катинари, амулети, седла и какво ли още не.

Пленен от красотите на този автентичен свят, започнах да колекционирам различни берберски и номадски предмети. Колко пъти ако се замисля са ме спирали по митници на летища или пристанища, заинтригувани от стойноста или същноста на тези старини! А те не са скъпи, стига да можеш да се пазариш, нещо което е част от тяхната култура и начин на търговия.

Ето че попаднах на един дървен катинар в зоната на Каасбах Аит Бен Ходоу (Мароко). Беше много странен и веднага се насочих към продавача, за да науча нещо за него. Разбира се в голяма степен, част от историята представена от търговеца се състоеше от това, което АЗ исках да чуя. Ако го попиташ старо ли е? Да! Ако го попиташ автентично ли е? Да!

Истината е че няма как да бъдеш сигурен в достоверноста на тези детайли, но мен ме привлече начина по който функционира този катинар.

Казват, че заключалките са изобретени в Китай преди 4 000 години и са се използвали като такива в античен Египет и Вавилон. Други специалисти са на мнение, че е изобретена 2000 години по-рано в Египет близо 4 000 г.пр.н.е. Дали в Китай или Египет, интересното е че механизмът не се е променил и до ден днешен, изключвайки материала. Тогава се е правил от дърво. Една от най-древните ключалки в света датира от 1 700 г.пр.н.е.,намерена в асирийския дворец Хорсобад в Ниневия. Тази техника е предадена и в Магреб, като до ден днешен все още има села в които се използват тези катинари. А какви са те?
image 

Този интересен катинар, който си купих е реплика на старите съществували хиляди години назад и все още се използва на много места в днешен Магреб. По лесно ще бъде да обясня как функционира с изображения.
image
Ръката държи ключа, който е под формата на четка. Напречното дърво с отвор по средата на левия край (място където се вкарва ключа) има отвори в горната му част, които съвпадат с други такива намиращи се в основния механизъм. Когато плъзгайки ги съвпаднат едно под друго, то дървените клинове, които са в основната вътрешна част на катинара, падат надолу и заключват. В последствие се вкарва  "четката ключ" за да вдигнат тези резци и да отключат заключалката. В продължение се вижда задната вътрешна част на катинара.
image


Ще покажа изображение с детайли от катинара
image
image
В центъра на катинара е изобразена разновидност на тъй наречената "фибула беребер", която е и женски символ. Използва се за да може да се закопчае дрехата. Този символ може да се види по всички места на берберските селца, както и на банкнотите им от дирхамс. Бутоните, които виждаме имат двойно предназначение. Първото е за украса, а второто е свързано с животните. Много пъти камилите или магаретата се чешат по стените или вратите на направените от кал къщи (наречени тапиал). С цел да не развалят мотивите по тях са се слагали тези бутони. 

В следващия пост ще Ви покажа най-странния железен катинар, който съм виждал и също е донесен от Магреб.

Автор Мишо Иванов

http://www.andalutravel.com/html/marruecosexotico.html




Гласувай:
6



1. tikoev - На същият принцип са и сегашните ...
08.07.2018 16:59
На същият принцип са и сегашните блиндирани врати, но на обратно. Ако се опитате да прережете стоманените прътове те падат в отвори в пода и законтрят още по-добре вратата. :) Този катинар от Магреб е доказателство, че хората умеят да се възползват от гравитационните сили. Поздрави за интересният пост!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228091
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031